
Alternatif bir tatil rotası belirlemek isteyenler “cennet” olarak da nitelendirilen Beyşehir’e uğramadan tatilini bitirmemeli. Doğal güzellikleri yanı sıra asırlara ev sahipliği yapmış tarihiyle de sizi zamanda yolculuğa çıkaracak Beyşehir’de gezilecek yerler, buralar nasıl gidildiği ve tüm detaylı bilgileri sizler için derledik.
Beyşehir Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi
Yaz tatillerinin rotası bellidir. Gündüzleri deniz, kum, güneş; akşamları da denizin esintisinin arka fon olduğu, dostlarla yenilen akşam yemekleri, ardından gelen serin içecekler ve tadına doyum olmayan muhabbetler… Peki bu yaz bir farklılık yapmak ister misiniz? Deniz, kum, güneş üçlüsüne alternatif olarak tarihi ve doğal güzellikleri keşfetme fikri size farklı geliyor mu ? Eğer böyle bir planınız, düşünceniz varsa Konya Beyşehir doğru adres. Türkiye Selçuklu Devleti Sultanı Alaaddin Keykubat’ın dediği gibi : ” Cennet ya burasıdır; ya da buranın altındadır.” Keşfedilmesi gereken doğal ve tarihi güzellikleriyle, aynı zamanda birçok araştırmaya konu olan Beyşehir Gölü sınırında bulunan Mada adasıyla Beyşehir gezilecek yerler size, monoton bir yaz tatili anlayışından arınmanız için davetiye veriyor.
Beyşehir Nerede ?
Beyşehir, Konya’nın ilçelerinden biridir. Konya şehir merkezine 71 km. uzaklıkta bulunan Beyşehir ilçesi, adını ilçede bulunan Beyşehir Gölü’nden almaktadır. Beyşehir’e karayolu ile ulaşılabileceği gibi isterseniz Konya Havaalanı’ndan taksi veya servisle ile Beyşehir’e gelebilirsiniz.
Beyşehir’in Tarihi
1071 Malazgirt Savaşı’ndan önce Büyük İskender, Pers, Lidya uygarlıklarının izlerine rastladığımız Beyşehir adeta bir kültürel hazine. Malazgirt Savaşı ile Anadolu Selçuklu Devleti’nin egemenliğine giren Beyşehir, Kubad Abad Sarayı’nın inşasıyla yeni başkent konumuna dönüşür. 1243 Moğol istilası ile Eşrefoğlu Mehmet Bey o dönemki adıyla Süleymaniye, şimdiki adıyla Beyşehir olan şehri kurarak Eşrefoğlu Beyliği’nin temellerini atar. İlerleyen dönemlerde Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı Devleti egemenliğine giren Beyşehir günümüzde kültürel bir hazine olarak değerini koruyor.
Beyşehir’de Turizm
Beyşehir, tarihte hem Pers, Asur, Osmanlı gibi büyük devletlerin hakimiyeti altında olmasıyla; hem de bulunduğu coğrafi konum sebebiyle doğal güzelliklere sahip olmasıyla adete hem bir açık hava müzesi hem de tarihi bir hazine. İsterseniz farklı uygarlıkların eserleri arasında tarihte bir yolcuğa çıkabilir; isterseniz de doğal güzelliklerin arasında ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.
Mehmet Soybelli’nin gözüyle minik bir Beyşehir turu yapmak isteyenler için ise;
Beyşehir’de Gezilecek Yerler
1. Beyşehir Gölü
Beyşehir’e kadar gelmişken ilçenin sembolü olan Beyşehir Gölü’nü mutlaka görmelisiniz. Başta halk arasında Kazak Adası olarak bilinen Mada Adası olmak üzere Hacı Akif Adası,İğneli Ada, Çeçen Adası vb. irili ufaklı 33 adayı içinde bulunduran Beyşehir Gölü levrek,aynalı ve sazan balıklarının da yuvası olmuş. Gölün çevresinde yer alan Milli Parktaki çam, göknar ve selvi ağaçlarının harmonisinde kaybolabilir, akşamüstü günbatımını izleyebilirsiniz. Beyşehir gezilecek yerler listesinin bir numarası olan Beyşehir Gölü özellikle mayıs ve ekim aylarında birçok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Beyşehir Gölü’nde neler yapabilirsiniz?
- Gölden çıkan taze balıkları yiyebilirsiniz
- Göl çevresindeki plajlarda yüzebilir, güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Göl çevresindeki en iyi plajlar Karadiken, Kıreli, Tolca, Budak ve Bademli’dir
- Göl kıyısında yürüyüşe çıkarak gün batımını izleyebilirsiniz.
- Trekking yapabilirsiniz. ( Dumanlı-İslibucak-Kurucuova parkurunda)
- Beyşehir Gölü’nde bulunan adalara gidebilir, tarihi ve doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz.
- Su sporları için oldukça elverişli Beyşehir Gölü’nde sörf yapabilir, berrak suyunun dibine dalıp su altı fotoğrafçılığı ile harika görüntüler kaydedebilirsiniz.
- Balıkçılık yaparak stres atabilir, hem de kendi balığını kendiniz yiyebilirsiniz.
- Yakamanastır’da yamaç paraşütü yapabilirsiniz.
- Off-road macerası ile adrenalin depolayabilirsiniz.
- 70 km mesafedeki Kuduz Çayı’nda rafting yapabilirsiniz.
- Diğer maddelerde de belirttiğimiz mağaraları keşfe çıkabilirsiniz.
2. Kubad Abad Sarayı
Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından yazlık saray formunda inşa ettirilen Kubad Abad Sarayı renk renk, desen desen, motif motif çinileriyle oldukça dikkat çekiyor. Sarayın çinileriyle ilgili ilginç bir detay da mevcut. Sarayın çinilerinin benzerleri Aspendos’taki Roma tiyatrosunda da bulunmuştur. İnsan ve hayvan figürlü birçok çininin bulunduğu saray her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Beyşehir gezilecek yerler listesinin ikinci sırasında olan Kubad Abad Sarayı tarihi ve mimari güzellikleri bir arada görebileceğiniz farklı bir saray.

3. Eşrefoğlu Camii
Konya, Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmasıyla tarihi değerler açısından oldukça zengin. Anadolu Selçuklu Dönemi’nden günümüze kadar ayakta kadar eserlerden biri de Eşrefoğlu Camii. Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Eşrefoğlu Camii aynı zamanda Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğü olma özelliğini taşımaktadır. Eşrefoğlu Süleyman Bey’in talimatlarıyla 1296-1299 yılları arasında inşa edilen Eşrefoğlu Camii 6 m. lik çinilerle kaplı görkemli mihrabı ile dikkat çekiyor. Selçuklu camii mimarisini keşfetmek için Eşrefoğlu Camii, Beyşehir gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı.

4. Eflatun Pınarı Hitit Su Anıtı
Tanrıların yerle gök arasında bağlantı kurduğu rivayet edilen Eflatun Pınarı Hititler döneminde inşa edilmiş kutsal bir su anıtıdır. Adını Eflatun olmasının iki efsanesi mevcut. Efsanelerin birine göre pınar adını burada yaşamış Eflatun’dan alıyor. Diğer efsaneye göre de pınarın adı renginden esinlenerek eflatun olmuş. Görüntüsünün meşhur İvriz Kabartması’na benzerliğiyle dikkat çeken Eflatun Pınarı’nın kuzey tarafında pınara doğru dikkat çeken bir abide bulunuyor. 7 m. eninde ve yüksekliğinde olan pınar 14 taştan yapılmış. Pınarın batı kısmında yerden fışkıran kaynak suyu önündeki küçük gölcüğün oluşmasını sağlayarak farklı bir görüntüye ev sahipliği yapıyor. Beyşehir gezilecek yerler listesinin anıtsal güzelliklerinden biri olan Eflatun Pınarı görülmesi gereken yerlerden biri.

5. Körükini Mağarası
Kolay bir ulaşıma sahip olan Körükini Mağarası bölgenin doğal turizmine katkı sağlayan güzelliklerden biri. 1250 m. uzunluğa sahip Körükini Mağarası’nın içinden geçen Uzunsu Deresi mağaraya farklı bir atmosfer katıyor. Mağaranın içini botla gezebilme imkanı mevcut fakat bu durum profesyonellik gerektiriyor çünkü mağaranın içindeki su belli bölgelerde şelale oluşturuyor. Bahar aylarında su seviyesinin maksimum seviyede olmasından dolayı tehlikeli olsa da diğer mevsimler mağaranın güzelliğini keşfetmek için birebir. Beyşehir gezilecek yerler listesinde macera ve doğal güzellik dolu bir tur için Körükini Mağarası pembe incili kaftan.

6. Fasıllar Köyü ve Fasıllar Anıtı
Fasıllar Köyü Hitit, Bizans, Roma ve daha pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmasıyla bünyesinde birçok tarihi eseri barındırıyor. Adeta bir açık hava müzesine benzeyen, köyün kurulu olduğu tepede Fasıllar Anıtı, Diyeskurlar Anıtı, Bereket anıtını görebilirsiniz. Köyün içinde bulunan Fasıllar Anıtı dünyanın en büyük anıtlarından biridir. Anıtın üzerinde iki tanrı ve iki aslan figürü bulunmaktadır. Yapımının 4. Tutalia dönemine kadar uzandığı öngörülen Fasıllar anıtı Beyşehir gezilecek yerler listesinin tarihi güzelliklerinden biri.

7. Yakamanastır Milli Parkı
Yakamanastır Milli Parkı Beyşehir Gölü çevresinde piknik yapmak için ideal bir ortam. Özellikle manzarayı gören kişiler bir daha gitmek için can atıyormuş. Aynı zamanda milli parkın çevresinde bulunan restoranlarda güzel bir mangal keyfi eşliğinde manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Piknik alanlarının üstünde kalan orman bol oksijen eşliğinde ruhunuzu dinlendirmeniz için birebir.
8. Beşik Kayası
Beşik Kayası, Eflatun Pınarı çevresinde bulunan Hitit su anıtına benzer bir özellik göstermektedir. Fasıllar Köyü’nde bulunan anıtın boyu 7 metredir. Beşik Kayası’nın bir örneği Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergilenmektedir.
9. Taş Köprü
Aynı zamanda baraj görevini de gören Taş Köprü’nün tarihi Anadolu-Bağdat Demiryolu inşasına kadar dayanıyor. Kuzey-güney uzantılı ve 15 tane gözü olan olan Taş Köprü dikkat çekici bir yapıya sahip. 1997 yılında yeni köprünün inşasıyla araç trafiğine kapatılan Taş Köprü görülmesi gereken yerlerden biri.

10. Mağara Turizmi ve Beyşehir
Konya Beyşehir,içinde barındırdığı yüzlerce mağara ile her yıl bu mağaralarda keşif yapmak isteyenlerin ortak noktası oluyor. Yeraltı su kaynaklarının oldukça zengin olması ve coğrafi yapısının elverişli olmasından dolayı Beyşehir’de gezilecek çok yer mevcut. Balatini Mağarası,Çobanini Mağarası, Köyini Mağarası, Damlaini Mağarası, Adaini Mağarası, Güvercini Mağarası, Körükini ve Pınargözü Mağaraları görülmeye değer. Özellikle Pınargözü ve Körükini Mağaraları dünyanın en büyük mağaraları arasında yer almasıyla onlarca turistin cazibe noktası.
Türkiye’nin en derin ve en büyük mağaralarından biri olan Pınargözü Mağarası aynı zamanda dünyanın girişi en zor mağaralarından biri sayılmaktadır. Mağaraya ilk giriş 1965 yılında Türk Mağaracılar Derneği Başkanı Jeolog Dr. Timuçin Aygen tarafından gerçekleştirilmiştir. Mağaranın içindeki rüzgar,menderes, çağlayan ve kuyuların engellemesiyle Timuçin Aygen sadece 12 çağlayan aşarak 3 km. ilerleyebilmiştir. Beyşehir’deki Damlaini Mağarası, Köyini Mağarası, Değirmenini Mağarası da alternatif yerler.

11. Görülebilecek Diğer Tarihi Yerler
Köklü bir geçmişe sahip olmasıyla Beyşehir’i bir müze gibidir. Hitit Çeşme Anıtı ve Hitit Tanrı Heykelleri, Heraklis Lahdi, Erekilit Kibele Tapınağı, Gündoğdu ve Kıstıfan Höyükleri, Akburun Köyü Küp Mezar Anıtları, Lukyanus Abide ve Kitabesi, Manastır Kara Saz Yerleşimi, Çifte Hamam, Bayındır Camii, Kale Kapısı, Bezzahlar Hanı, Kireli Camii farklı kültürleri bir arada keşfedebilmeniz için mükemmel güzelliklerden sadece birkaçı.
12. Mesire Yerleri
Göl kenarında pek çok mesire yeri bulunsa da Kosti, Göl Çayı, Afşar, İskender adını altın harflerle yazdıran mesire yerleri. Bu yerlerin dışında da göl üzerindeki adaların birçoğu birbirinden güzel piknik alanlarıyla dolu.
13. Kaplıcalar
Beyşehir bulunduğu yerin coğrafi özellikleri sebebiyle kaplıca turizmi için de uğrak noktalardan biri olmuş. İlçenin en ünlü kaplıcası Yeşildağ Çamurluğu Kaplıcası olmakla birlikte Çavuş ve Köşk Hamamı kaplıcaları da gidilmesi gereken yerlerdendir.
Beyşehir’de Konaklama Yerleri
Beyşehir’de 5 otel ve 1 Öğretmenevi bulunuyor. Beyşehir Öğretmenevi’nin bulunduğu yerin manzarası oldukça huzur verici. Doğayla iç içe olmak isterseniz göl kenarında kamp yapmak da oldukça uygun bir fikir.
Yapmadan Dönmeyin
- Beyşehir Gölü’nde gün batımını izlemeden,
- Eşrefoğlu Camii’deki çinileri görmeden,
- Kubad Abad Sarayı’nı baştan aşağı gezmeden,
- Eflatun Pınarı’nı keşfetmeden,
Gezgin, fotoğrafçı ve Gezitta.com’un kurucusu.
Türk Hava Yolları biz huzur versede bizde memlekete gidip gezebilsek. Finlandiya’dan uçuşlara 450 euro istiyolardı en son 🙂