
Tertemiz Koyları ve doğasıyla öne çıkan Amasra’da yüzebileceğinizi de biliyor muydunuz? Yeşil ve mavinin birbiriyle uyum içinde doğaya renk kattığı yerde Amasra Plajları ile ilgili tüm detayları aşağıda okuyabilirsiniz.
Amasra’da turizm 1940 yılında başlamış ve bu sayede Türkiye’nin ilk turizm kasabası olmuştur. Doğası, tarihi dokusu, eşsiz manzaraları ile Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alan Amasra plajları ile de ünlenmiştir. Amasra gezilecek yerler listesinde bence kesinlikle ön sıralarda yer alan Amasra plajları, doğanın sunduğu en güzel imkanlardan biri olan tertemiz ve berrak sularıyla herkesin görmek isteyeceği yerlerden.
Kışı ne kadar çetin geçerse geçsin, yaz mevsiminde Amasra’da olmak nefis plajlarının tadına varmak için kaçırılmayacak fırsat. Amasra Plajları ile ünlü olduğu için bazı noktalarda kalabalık ve karmaşa kaçınılmaz olabiliyor. Fakat tatil dönemleri gibi sezon yoğunluğu dışındaki zamanlarda Amasra plajları ve koyları sakinliği, temizliği ve berrak suları ile de ilgi çekiyor.
instagram hesabımı takip edin –> @gezittacom
Amasra Plajları
1. Büyük Liman Plajı
Büyük Liman Plajı gibi Amasra merkezde yer alan ve bölgenin en büyük plaj olması özelliğine sahip bu alan, kalabalıktan kaçıp deniz kenarında kafa dinlemek isteyenler için pek de doğru bir seçenek olmayabilir. Yine de Amasra’ya gelip bu plajda keyif yapmak fakat çok kalabalığa yakalanmak istemezseniz Eylül ve Haziran gibi sezonun çok aktif olmadığı ayları tercih etmelisiniz.

2. Direkli Kaya
Direkli Kaya da yine Amasra merkezde yer alan plajlardan birisi olup 7 metre yüksekliktedir. Bölgeye adını veren Kraliçe Amastrist’in kayaları oyularak yapıldığı bir havuz olduğu ve deniz ile arasında bağlantı sağlayan mermer iskele ile basamakları görebilirsiniz. Merkezden uzaklaşmadan çok kalabalık olmayan bir yerlere gideyim derseniz burası aradığınız yer olabilir. Yüksek kayalardan denize atlayarak maceraperest ruhunuzu doyurabilirsiniz.

3. Çakraz Plajı
Çakraz Plajı, Amasra merkeze 15 km uzaklıkta bulunan ve araçla 20 dakikaya yakın seyahat ederek ulaşabileceğiniz bir koy. Ziyaretçilerden temizlik konusunda aldığı puan 10 üzerinden 8 olarak değerlendirilmiş. Buraya kendi aracınızla gelebileceğiniz gibi merkezden kalkan tekne turlarını da tercih edebilirsiniz. Tertemiz denizde orman manzarasıyla yüzmenin keyfini sürmek için kesinlikle ziyaret edilmelidir.
Çakraz Plajı’na ulaşım için özel araç ya da Çakraz otobüsleri tercih edilebilir. Özel aracınızla Doğu Karadeniz Amasra otoyolu üzerindeki Çakraz Tatil Köyü’ne varmadan 1 km önceki yoldan ayrılarak plaja ulaşabilirsiniz. Çakraz Plajı giriş ücreti 5-7 TL olup sezona göre değişiklik gösteriyor.

4. Akkonak Plajı
Amasra merkezden yaklaşık 45 dakika süren Akkonak Plajı’na ulaşım için özel aracınızı tercih etmelisiniz. Buraya ulaşım sağlayan herhangi bir toplu taşıma aracı yoktur. Fakat buraya geldiğinizde gerçekten aradığınız sessizliği, doğanın dinlendirici ve iyileştirici etkisini hemen bulacaksınız.

5. İnkumu Plajı
İnkumu Plajı da Amasra merkeze 31 km uzaklıkta bulunan, giriş ücreti olmayan, 2.5 km uzunluktaki mavi ve yeşil kesişimi alanlardan bir tanesi. Yaklaşık 45 dk süren yolculuğun ardından buraya ulaşarak yeşilliğe doyarak deniz keyfi yapabilir ve etrafındaki kaliteli restoranlarda leziz yemekler yiyebilirsiniz.

6. Güzelcehisar Plajı
Güzelcehisar Plajı giriş ücreti sezona göre değişkenlik göstererek kış mevsimi haricinde 5-10 TL arasında ücretlendiriliyor. Etrafında restoran ve marketler bulunmasında rağmen el değmemiş kumsalı ve doğal dokusu ile tertemiz, dingin alanlardan bir tanesidir. Amasra merkeze 30 km uzaklıktaki Güzelcehisar Plajı’nın en önemli özelliği 3 milyon yıllık geçmişe sahip olan lav kayaları ve bunların oluşturduğu muhteşem manzaradır. Plaja ulaşım için dolmuşlar vardır ancak çok seyrek olduğu için özel araçla ulaşımı tercih etmek daha mantıklı.

7. Mugada Plajı
İnkumu yolu üzerindeki Güzelcehisar Kavşağı’ndan ayrıldıktan 25 dk sonra karşınıza gelen Mugada Plajı yine yeşil ve mavinin birleşimiyle keyifli bir deniz keyfi sunuyor. Amasra merkeze ortalama 15 km uzaklıkta bulunan plaja giriş ücreti yok.

8. Felengit Koyu
Amasra’nın en özel ve güzel koylarından birisi olan Felengit koyu büyüleyici bir güzelliğe sahip. Normal manzaradan daha farklı ve gizemli bir havası olan kayalık yapısıyla meşhur olan Felengit Koyu’na ulaşım yalnızca tekneler ile sağlanıyor. Ortalama 25 dk süren tekne yolculuğu ardından burada deniz keyfi yapıp sakinliğin tadını çıkarabilirsiniz.

9. Avara Köyü ve Göçkün Kumsalı
Göçkün Kumsalı özellikle kamp yapmayı sevenler için tercih edilebilecek seçeneklerden birisidir. Avara Köyü, Amasra’ya 35 dakika uzaklıktadır ve yeşil alanları merkezde göremeyeceğiniz kadar farklı ve çeşitlidir. Avara Köprüsü 2017 yılında yıkıldığı için kumsal ikiye ayrılmış. Alana giriş yapmak için Göçkün Demirci Köyü tarafı veya Avara tarafı da tercih edilebilir. Başta da söylediğim gibi özellikle çadır kurmak için çok keyifli bir ortamı vardır ve iki bölgede de kumsala çok yakın kamp alanında konaklayabilirsiniz.

10. Bozköy Plajı
Amasra’ya 13 km uzaklıkta bulunan Bozköy Plajı yüksek ağaçlarla çevrilip gözden uzak kalmayı başarmış bir alan. Bölgede ve yakınında herhangi bir betonarme yapı yok. İnanabiliyor musunuz mini bir tuvalet binası gibi bile betonarme yapının olmadığı bir yer… İşte aradığımız doğaya dönüş, bence şahane! Karadeniz sahil şeridi plajlarından görülmesi gereken bir yerdir ve Çakra Plajı’na da sadece 1 km uzaklıktadır.

11. Karaman Plajı
Karaman Plajı Amasra merkeze 40 km uzaklıktadır. Biraz uzak kalsa da sahil şeridini saran sarp kayalıkları, berrak denizi ve tarihi rölyefi ile meşhur olan bu bölge diğer Amasra Plajları gibi görülmeye değerdir. Amasra’dan özel araçla ulaşım sağlanan Karaman Plajı’nda şemsiye ve şezlong imkanları yok ama hemen yakınında market bulunuyor.

12. Yeraltı Plajı
Yeraltı Plajı da Kurucaşile’nin 4 km doğusunda yer alıyor. Kara ulaşımı olmadığından buraya tekne kiralayarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Kumsalda şemsiye, şezlong, market gibi imkanlar bulunmuyor. Ama eğer tekne kiralayıp koyları gezmeyi tercih ederseniz burayı da rotanıza eklemelisiniz.

13. Tarlaağzı Plajı
Amasra merkezine sadece 15 dakika uzaklıkta bulunan Tarlaağzı Plajı’nı asıl gündeme getiren yapılması planlanan termik santralin kurulacağı alan olması. Tertemiz ve berrak denizine rağmen termik santral kurulumuyla tartışma yaratan bu alanda birçok Amasra bandıralı tekne bulunuyor. Tarlaağzı Plajı giriş ücreti 3-5 TL arasında sezona göre değişiyor.

14. Hatipler Plajı
Amasra’ya biraz uzakta yaklaşık 1,5 saat sürüş mesafesinde olan Hatipler Plajı biraz bakıma muhtaç kalmış bir alan. Yine de kalabalıktan uzak kalmak ve sakin ve sessiz bir alanda denize girmek isteyen kişiler için ideal seçenekler arasında değerlendiriliyor.

15. Gideros Koyu
Amasra-Sinop Yolu arasında kalan ve en nezih en temiz plajlardan birisi olan Gideros Koyu Amasra merkeze yaklaşık 1 saat uzaklıkta. Yeni yapılan tüneller sayesinde buraya ulaşım oldukça kolay. Karadeniz’in en güzel koylarından birisi olan Gideros Koyu’na uğradığınızda göle gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Denizin berraklığı ve koyun çevresinde nefis doğa manzarası sayesinde burada keyifli zaman geçirebilirsiniz. Gideros Koyu’nda sadece restoran var, şezlong, şemsiye hizmeti yok ayrıca duş ve giyinme kabini de ücretli.

16. Kapısuyu Plajı
Amasra’ya oldukça uzak olsa da yakınındaki görülmeye değer plajlardan birisi olan Kapısuyu Plajı adını 3 km uzaklıkta bulunduğu ilçe merkezinden alıyor. Duş, şezlong ve şemsiye gibi hizmetler ile market ve restoran imkanı da bulunan plaja giriş ücreti yok.

Gezgin, fotoğrafçı ve Gezitta.com’un kurucusu.